De emotie encyclopedie

Gemoedstoestanden als informatiebron om te ontdekken wie je werkelijk bent

emotieencyclopedie2

 

‘De emotie encyclopedie’ geeft ons in twee boekdelen een prachtig overzicht van wat emoties zijn, waar ze voor dienen en wat ze ons willen vertellen. Door dit te begrijpen, leren we communiceren met ons diepste zelf en onze overtuigingen bijschaven voor manifestaties die beter uitgelijnd zijn met wie we werkelijk zijn.

Vera Helleman geeft ons hiermee iets in handen waarmee we onze gevoelens kunnen exploreren en leren herkennen en begrijpen. Oftewel: ze leert ons voelen.

Technische specificaties:

bindwijze: Dubbele softcover
taal: Nederlands
aantal pagina’s: nog onbekend
verwachte verschijningsdatum: zomer 2017
prijs: €nog onbekend

__________________________________________________________________________________________

Vera over het schrijfproces

“Het schrijven van de emotie encyclopedie is pittig. Iedere emoties moest ik diep doorvoelen om te kunnen lezen wat deze wilde communiceren. Dat was voor emoties als vreugde en empathie heel fijn, maar de donkere, laagfrequente emoties als wraakzuchtig en machteloosheid bijvoorbeeld kosten me veel kruim. Hiervoor moest ik afdalen naar een staat waar ik normaliter niet meer in verkeer en die ik ervaar als zeer zwaar en energievretend. Toch ben ik blij dat ik dit pad bewandel en hiermee mensen kan helpen ook deze donkerte beter te begrijpen en zelfs te keren en heb ik zelf ook heel veel geleerd tijdens het schrijven.”

Hieronder in de nieuwspunten kun je lezen hoe dit proces zich voltrok en welke route het boek neemt.

__________________________________________________________________________________________

slider-dagworkshop-emoties

Ter ondersteuning van dit boek geeft Vera ook een praktijkgerichte verdieping in de vorm van een dagtraining. Voor meer informatie, locaties en data, kijk op onze AGENDA

__________________________________________________________________________________________

NIEUWS

02-10-2015 De emotie encyclopedie gaat interactief

De vaart en de spirit zitten er goed in. Ik maak een webpagina aan voor het boek en besluit het publiek inzage te geven en mee te laten denken over de inhoud. In dit document kun je de inhoudsopgave bekijken en het register van emoties op alfabet. Mis je een emotie of is er iets dat je graag zou willen weten over emoties? Laat het me dan weten door in het reactieveld onderaan de pagina je input te geven. Nu kan het immers nog in het boek verwerkt worden :-)

 

25-09-2015 Eindelijk weer inspiratie

Zomaar kwam het idee in me op om eens te zoeken naar een app waarmee ik ingesproken tekst om kan zetten naar geschreven tekst. En jawel, ik vond het. Na wat testen bleek dit een heerlijke manier om in ieder geval een ruwe versie van een emotie op te nemen in de auto, waar ik de beste ideeën krijg ;-) Dit geeft me een boost om de draad weer op te pakken en met frisse moet en 200% focus verder te schrijven aan De emotie encyclopedie.

 

20-09-2015 Nog een geweldig idee

Na een opmerking van iemand had er iets geborreld de afgelopen maanden en dat geborrel werd nu concreet. Bij dit boek moest weer een online cursus komen, dit keer los van elkaar, maar elkaar ondersteunend. Een cursus om je onderscheidingsvermogen te scherpen. Een cursus die je inzicht geeft in wat er vooraf gaat aan onze keuzes en ons handelen. Ik stroom over van de inspiratie, neem zelfs als wat filmpjes op en merk aan mezelf dat ik voor mezelf een manier heb gevonden om De emotie encyclopedie te beleven als een meer creatief project. Ja, dat heb ik nodig. Want 350 emoties invullen is soms best droog.

 

15-08-2015 Writersblock

Ik kan al een maand geen letter meer schrijven. Ja, dat is soms frustrerend, zeker omdat er zo’n diep verlangen is dit boek vorm te geven, maar ik kan niet anders dan elke dag mijn computer na een uur weer dicht klappen en dan maar naar de sportschool gaan. Kennelijk moet er nog meer rijpen in mij of heb ik gewoon wat rust nodig. (of moet ik iets anders eerst doen;)

 

11-07-2015 Het schrijven

Deel 1 is klaar. Bijna dan, want 1 hoofdstuk wil maar niet lukken. Daarom laat ik deel 1 maar even voor wat het is, om er later met een frisse en meer ontwikkelde blik nog eens naar te kijken. Ondertussen ben ik kriskras emoties aan het beschrijven. Als er eens iets voorbij komt in mijn leven of in dat van mijn familieleden dan krijg ik inspiratie om te schrijven. En terwijl ik daarmee bezig ben rol ik van de ene emotie in de andere. Zo word het boek steeds vollediger.

 

02-06-2015 De cover

Normaliter word de cover pas ontworpen als het boek klaar is, maar omdat ik dingen graag tastbaar maak en nogal handig ben met photoshop ga ik vast wat spelen met kleuren, vormenen letters. Het ontwerpen helpt me nog meer om in verbinding te komen met het boek. Ook maakt het me nog enthousiaster dan ik al ben, want het uiteindelijk boek is al halverwege als het zo’n concreet beeld heeft.

 

29-5-2015 Het raamwerk

Om een lijn in een boek te krijgen, maak ik vooraf een raamwerk. Door alle notities die ik heb gemaakt van mijn gedachten is er een aardig (gevoels)beeld ontstaan van de lijn en inhoud van het boek. Ik begin met het maken van een inhoudsopgave, hoofdstukken en subhoofdstukken. Het voelt belangrijk om eerst een deel 1 te schrijven om uit te leggen wat emoties uberhaupt zijn in mijn visie en hoe we met emoties kunnen werken. Deel 2 word de encyclopedie. Terwijl ik de inhoudsopgave maak schuif ik veel met hoofdstukken en subhoofdstukken, tot ik het gevole hebt dat het 100% klopt. Hoe ik weet dat het klopt? Dan voelt het lekker, stromend en duidelijk, logisch ook.

Deel 2 behoeft een ander raamwerk. Hoe delen we al die emoties in? Op alfabet? Op hoog naar lage freqentie? Ga ik het indelen op emotie-groepen? Dat is me een ei zeg dat gelegd moet worden.

 

04-05-2015 Idee

Soms komen er zoveel ideeen in me op dat, dat ik wat moeite heb met kiezen voor wat ik nu het eerste ga doen. Alles is even leuk, maar om iets tot concrete vorm te scheppen is het zeer belangrijk om te kunnen focussen op 1 idee. Het idee van een emotie encyclopedie bleef me bezig houden. Waarom dan juist dat idee me grijpt zie ik vaak pas later. Op dit moment maakt het in ieder geval dat ik een evernote document open en de komende periode bezig ga met het noteren van mijmeringen, ingevingen en plaatjes. Zo vormt er zich in mijn hoofd een beeld van hoe het boek eruit gaat komen te zien.

 

20 Responses to “De emotie encyclopedie”

 1. Cunera 28 juni, 2017 22:30 #

  Hallo Vera, Ik werk met kinderen bij me thuis als gastouder. Wat zou ik nu het beste kunnen doen om zelf een zo vrij mogelijk leven te leven en de kinderen daar ook bij te helpen. Zou jij me wat aan kunnen raden? Ik vraag dit omdat ik vanavond een you tube filmpje heb gezien over non dualiteit. Het spreekt mij enorm aan een vrij leven te kunnen leven. Maar vooral ook het inzicht krijgen in mijzelf. Want al zou ik mijn emoties goed begrijpen kan ik natuurlijk ook de kinderen veel beter begrijpen en bijstaan in hun ontwikkeling.

  Lieve groet, Cunera

  • Vera Helleman 29 juni, 2017 12:41 #

   Hallo Cunera,
   Dat is helaas niet in 1 mailtje uit te leggen, maar de wens is al een prachtig begin.
   In de online cursus moeiteloos jzelf zijn zul je een hoop antwoorden en praktische tips vinden. dat is het beste dat ik je aan kan raden denk ik, weet ik zeker…

 2. Simone 25 april, 2017 18:00 #

  Ben benieuwd wat de status is van het boek. Kun je svp een update geven? Hartelijk dank!

  • Vera Helleman 26 april, 2017 13:50 #

   De status is op dit moment “Het wil geschreven worden”
   en ik wacht op de spirit… als die komt is het zo af… maar er wil eerst iets anders…

 3. Eva 7 maart, 2017 17:39 #

  Lieve Vera,

  HARTELIJK DANK voor je werk!!!!!

 4. Lydia 27 juni, 2016 23:05 #

  Lieve Vera…dat wordt weer fantastisch materiaal om naar uit te kijken. Ik bestel vast ;)

 5. Kinga 25 maart, 2016 20:16 #

  Beste Vera, ik ben super benieuwd naar je boek!
  Mag ik je vragen welk programma je nu gebruikt om gesproken tekst naar geschreven tekst om te zetten?Ik ben al een tijdje op zoek en heb nog geen goed programma gevonden.
  Succes met schrijven!
  Liefs,
  Kinga.

  • Vera Helleman 29 maart, 2016 10:36 #

   Ik heb dragon, maar ik ben er weer vanaf gestapt. Tikken met mijn ogen dicht is toch fijner :-)

 6. Christel 28 februari, 2016 14:01 #

  Dit is zo WELKOM!!!!
  Ooit vroeg ik in een cursus assertiviteit een lijst met emoties….omdat ik hier in verstrikte het werd 1 pot nat, doch het lichaam vertelde zo veel meer….toen ongrijpbaar dus…..
  Ik kreeg een A4-tje uitgeprint met 2/3 in 1 verticale rij aan emotie benamingen…
  Jaaaaa….dat centrum van ‘zijn’….emotioneel…..is nooit te verloochenen….
  Ik ben hier zo GODS-GRUWELIJK blij al mee……
  Popelen……(heb je die al) ik popel van verlangen…..
  Liefs van Christel

  • Peter van der Gaag 25 maart, 2016 10:55 #

   Ik popel van verlangen om GODS GRUWELIJK blij te zijn lijkt me een zeer bijzondere emotie. Hoe verzin je het?

 7. Katelijne 16 december, 2015 06:24 #

  Vera,

  De titel “De emotie encyclopedie” is prachtig ! Op zich al te gek voor woorden en toont à la minute dat er een mega scala aan emoties bestaan. Een kronkelig pad van allerlei…Wat mij helpt is de vraag: is het “ja” of “neen”? Is het angst of liefde? Ik heb angst om in volledige liefde te gaan naar mijn kern…Ik blijf maar draaien rond de pot. Ik kreeg al ongelooflijk veel moois op mijn pad maar heb eigenlijk schrik van mijn grote overweldigende kracht van binnen. Ik voel en ervaar het maar laat het dekseltje half open…Te gek voor woorden…

  Groetjes en veel liefs!
  ***Katelijne

 8. hjposthumus 15 december, 2015 23:20 #

  Hoi Vera, Ik kwam op onderstaande site een soort ‘ladder’ van bewustzijn en emoties tegen.
  Wellicht dat het je nog wat extra’s biedt. Veel succes met schrijven.
  Ik heb je via youtube ontdekt, en kom je begin volgend jaar graag eens live meemaken in Utrecht.

  Met warme groet, Hans

  http://steps-awareness.blogspot.nl/2012/06/map-of-consciousness.html

 9. bren 18 november, 2015 07:13 #

  na de aanslag in Parijs bemerk ik de collectieve emotie in mij.
  het verlies en het gemis van een dierbare etc. zou hier graag meer inzicht inkrijgen en het is een emotie en vaak ook een pijn die er in eens is.
  lieve groet bren

 10. Rebecca 28 oktober, 2015 10:25 #

  Wauw Vera!!!! Geweldig dit!!! Voel allemaal (fijne) emoties opkomen ;-)

  Ben heel benieuwd naar het eindresultaat.

  Heel veel succes met de eindspurt.

  Liefs,
  Rebecca

 11. Joyce 8 oktober, 2015 15:11 #

  Wow, wat een waslijst aan emoties! Sommigen heb ik überhaupt nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd wat daar voor uitleg bij komt te staan.
  Mooi om te zien hoe dit proces verloopt en dat je dit deelt! Ik wens je veel succes verder

 12. Annette Souverijn 30 september, 2015 15:41 #

  Lieve Vera,
  Bij alle verschillende emoties moest ik ineens denken aan de regenboog…
  Alle kleuren van de regenboog, zoveel variatie
  en..
  de regenboog staat voor mij voor HOOP.
  Misschien een idee voor de cover van je emotieboek, ik zie het al voor me…
  Fijn dat ik jou en je gedachtengoed heb leren kennen, dank je wel
  xxx Annette Souverijn uit Lottum

 13. Jeanine Scheurink 29 september, 2015 18:51 #

  Ik zie er naar uit je nieuwe boek, hoop dat je ons bericht wanneer het besteld kan worden,
  liefs
  Jeanine.

Stel een vraag

Google+