Twijfel

twijfel

Mensen kunnen zichzelf vreselijk verliezen in vraagstukken waar ze niet uitkomen. Wel of niet, zus of zo, links of recht of gewoon geen bevredigende oplossing kunnen zien in een bepaalde situatie. Met als gevolg onrust, twijfel, angst, chagrijnigheid, geen zin meer hebben op te staan en de verbinding met jezelf verliezen. Daarop wil ik graag wat licht schijnen.

Wij mensen, wachten vaak tot we ‘het weten’.  En als we dan de richting opgaan die we hebben uitgestippeld, loopt het toch weer anders. We ‘weten’ het dus nooit echt. Maar ons gevoel kan wel een richtingaanwijzer zijn. Daarom willen we weten wat de oorsprong is van het kringetje waarin je ronddraaide. In dit geval was dat twijfel, je wilde perse een antwoord op een vraag. En die kreeg je niet van jezelf. En ongeduldig als wij zijn, willen we toch echt nu een antwoord! Kijk, daar gaat het mis. Je vertrouwd de stroom van het leven niet. Bij twijfel namelijk of sowieso vraagstukken waar je niet uit komt, zal er een mogelijkheid voorbij moeten komen die zo goed voelt en waarvoor je echt geen concessies hoeft te doen, maar die wel even in je brein op moet komen en dus tijd nodig heeft! En om in je brein op te kunnen komen, moet er wel ruimte in dat brein zitten en niet krampachtig in beslag genomen zijn door jij die zo nodig nu een antwoord eruit wil persen!

Ik zet altijd maar zo: twijfel je tussen het een en het ander, dan is er dus nog een derde mogelijkheid. Ik persoonlijk geloof niet in concessies. Maar! Dan moet je wel herkennen wanneer iets ‘goed voelt’. En niet mentaal blijven zoeken tot iets zich gevormd heeft volgens jouw perfecte ideeën. Gevoel is hier je richtingsaanwijzer.

Hoe voelt iets ‘goed’? Dat voelt als ‘gewoon’, als ‘passend’, als ‘alsof het nooit anders geweest is’, als ‘JA!’ Dus niet euforisch of als perfect in jouw plaatje. Het plaatje kan verrassend zijn, maar toch voelend als ‘ja, het had niet anders gekund dan zo’.

Is er in jouw brein nog geen idee opgekomen dat zo voelt, geef het dan nog wat tijd. Stel je brein open, zodat er iets nieuws in kan vallen, ga niet krampachtig zoeken!

5 Responses to “Twijfel”

 1. Simonne 9 augustus, 2017 04:09 #

  Vraagje, Vera : je schrijft : “stel je brein open…”. Bedoel je mediteren of mijn energieveld verruimen, of … ?

  • Vera Helleman 23 augustus, 2017 11:41 #

   Daar bedoel ik mee openstaan voor andere ideeën dan die je tot nu toe voor waar hebt aangenomen. Nieuwe mogelijkheden.

 2. Marion Venmans 19 juni, 2017 17:47 #

  Mooi artikel, Vera.
  Bij twijfel ‘wachten’ op een derde mogelijkheid, was voor mij een belangrijke eye-opener in jouw cursus ‘Anders kijken naar emoties’. Het is dan gewoon nog niet de tijd om te handelen.

  Om te herkennen wat goed voelt voor mij stel ik de vraag:’Voelt dit licht of voelt dit zwaar?’ Dat helpt mij vaak.

 3. Vanessa Matthyssen 19 juni, 2017 09:25 #

  Leven in overgave… en laat geduld nou niet mijn sterkste kant zijn ;-) Maar we blijven oefenen!

 4. Erica 14 juni, 2017 19:02 #

  Dankje voor je duidelijke uitleg over “hoe iets goed voelt” 😘

Stel een vraag

Google+