Autisme

autisme2
Doe mee aan ons onderzoek

De constitutionele eigenschappen van mensen met autisme

Wij zijn bezig met een onderzoek over autisme dat de verschillen in kaart breng op constitutioneel niveau. De pijlers daarin zijn:

 • Hyper sensitiviteit
 • Het ontbreken van het ik-referentiepunt
 • De focus op natuurwetmatig logische details

Wil jij ons helpen met dit onderzoek? Vul dan een van onze vragenlijsten  in. (zowel voor mensen met autisme als neurotypische mensen)

Huidige theorieën 

Hiernaast vind  je een opsomming van de huidige kenmerken en verklaringsmodellen over autisme. De kenmerken zijn teruggebracht naar slechts 2(!) die alle autisten gemeen hebben met elkaar. Over de verklaringsmodellen horen we eveneens tegenstrijdige geluiden, omdat niet alle autisten voldoen aan deze modellen.

Tijdens mijn verdiepingstocht kon ik haarfijn aanraken daar waar er aannames gedaan werden die niet klopten. Een eigenschap van mijn zeer gedetailleerde autistische brein dat al van jongs af aan gefocust is op discrepantie tussen reële werkelijkheid en gedachten cq taal. Ik ben gaan zoeken naar fundamentele eigenschappen die alle mensen met autisme gemeen hebben. Dat zijn geen gedragskenmerken, maar constitutionele kenmerken.

DSM kenmerken:

 • Repetitief gedrag en specifieke interesses
 • Beperkingen in de sociale communicatie en interactie

Verklaringsmodellen:

 • Theory of Mind
 • Centrale coherentie
 • Executieve fucties
"Autisme is geen ziekte waarvan je kunt genezen, maar een fundamenteel andere constitutie met positieve kwaliteiten."

Een nieuwe grondslag

 • Hyper sensitiviteit behorend bij het perspectief waar vanuit gekeken wordt
  Stereotype gedragen hebben hun oorzaak hierin, omdat dit een manier is om te kalmeren bij overprikkeling. Het maakt dat er veel meer informatie kan binnenkomen, dan verwerkt kan worden mentaal. Leer je echter dit te ‘lezen’, dan heb je toegang tot veel meer informatie die je ook ten gunste van je pad kunt gebruiken.
 • Informatie wordt natuurwetmatig en gedetailleerd verwerkt
  Ik noem het de Ai7 processor ;-) Problemen in het begrijpen van dubbele boodschappen, spreekwoorden, sarcasme maar ook (bepaalde) sociale verwachtingen komen hier vandaan. Dit brein is meer gedetailleerd dan overzichtelijk ‘ontworpen’ en weegt alles af tegen een bepaald soort logica (natuurwetten ipv regels). Dat heeft nadelen, maar zeker ook voordelen.
 • Er ontbreekt een ik-referentiekader
  In sociale interactie, maar ook in het plannen van toekomst, maken van keuzes en stellen van grenzen is dit een cruciaal thema. Tevens is dit reden van de puurheid, eerlijkheid, respect voor anderen en het minder emotioneel zijn dat we bij autisme waarnemen.

Recente artikelen

Autisme en ervaringsgericht leren

Door Vera Helleman | 15 mei, 2019

Is het je weleens opgevallen dat een autistische kind lak heeft aan jouw ‘als-dan’ argumenten en gewoon toch doorgaat na een waarschuwing? Of heb je weleens gemerkt als autist zelf dat je alles eerst aan den lijve moet ondervinden, voordat je het je kunt voorstellen? Dat komt door het ontbreken van een ik-referentie punt. Het ik-referentiepunt is een conceptuele ‘ik’ waarmee mensen zich een voorstelling […]

Lees verder

Autisme en een negatief zelfbeeld

Door Vera Helleman | 18 maart, 2019

vraag: Ik had al niet zo’n fantastisch zelfbeeld, waarbij vaak dingen niet gelukt zijn (werk/relatie). Na een jarenlange zoektocht naar oplossingen heb ik de diagnose autisme gekregen. Ik ervaar dat, zeg, de helft van de mensen om mij heen een draai maakt in hun energie, naar mij toe, als ik het hen vertel. Ik voel mij niet meer voor vol aangezien door hun (ook vrienden/familie). […]

Lees verder

Selectief mutisme bij kinderen met autisme

Door Vera Helleman | 6 maart, 2019

Selectief mutisme is een angststoornis, maar komt ook voor als symptoom van autisme. Beiden geven een zelfde soort beeld, maar vanuit een totaal andere reden. Wat betekent dat ze ook een andere behandeling nodig zal hebben. Zelf ben ik jarenlang selectief mutistisch geweest en voel me geroepen hier wat meer informatie over te geven als ervaringsdeskundige. In de tijd dat ik jong was, werd niet […]

Lees verder

ASS in een veranderende maatschappij

Door Vera Helleman | 16 februari, 2019

Misschien is het niet toevallig dat er zo’n sterke toename van mensen met autisme is op de wereld. 1 Op de 80 mensen heeft op dit moment een officiële diagnose. Massaal vallen mensen buiten het sociale kader (en niet alleen met ASS). Wat wil dat ons vertellen?  Vroeger vonden mensen mij maar raar, tegenwoordig bestempelen ze het als bijzonder. Of zoals een familielid me onlangs zei: […]

Lees verder

Uit de kast

Door Vera Helleman | 29 januari, 2019

Het gebeurde naar aanleiding van een interview dat ik hoorde over de jeugd van een vrouw die gediagnosticeerd was met Asperger. De enorme herkenbaarheid maakte dat ik een online test ging doen. Ik scoorde 100% positief. Dit was het begin van een officieel onderzoek en een informatievergaarwoede dat met een scherp oplettend oog en een achtergrond in jarenlang onderzoek naar ‘de mens’ gelezen werd. Je […]

Lees verder

Trainingen 3-luik: DE KRACHT VAN AUTISME

Ik voel grote passie een andere kijk op autisme over te dragen. Niet alleen om deze explosief groeiende groep mensen te helpen, maar ook om bij te dragen aan een verandering in de maatschappij. Autisme is namelijk geen ziekte die te genezen is, maar vraagt om een verandering in de maatschappelijke structuur die voor iedereen heilzaam zou zijn.
De trainingen worden gegeven in samenwerking met het EEC (Emotie Expertise Centrum)