De emotie encyclopedie

Gevoelens als navigatiesysteem naar een gelukkig leven

‘De emotie encyclopedie’ omvat 350 emoties en hun betekenissen tezamen met handreikingen om deze informatie constructief te gebruiken.
Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ze geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor zullen wij een leven aantrekken dat meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen.
Door dit werk geeft Vera Helleman ons iets tastbaars in handen waarmee we onontgonnen gebied kunnen verkennen en inzetten, niet alleen voor onszelf, maar ook als diagnostisch middel.

Technische specificaties:

bindwijze: Hardcover
taal: Nederlands
aantal pagina’s: 512
verwachte verschijningsdatum: 15 november 2017
prijs: €35,00

35,00Toevoegen aan winkelmand

 

PDF_downlaod Inkijkexemplaar

 

De prijs van de app is €24,99 en kun je vinden door in de Google PlayStore te zoeken op ‘Emotie encyclopedie’
Hij is helaas niet verkrijgbaar in de Apple iStore. 

__________________________________________________________________________________________

Vera over het schrijfproces

“Het schrijven van de emotie encyclopedie is pittig. Iedere emoties moest ik diep doorvoelen om te kunnen lezen wat deze wilde communiceren. Dat was voor emoties als vreugde en empathie heel fijn, maar de donkere, laagfrequente emoties als wraakzuchtig en machteloosheid bijvoorbeeld kosten me veel kruim. Hiervoor moest ik afdalen naar een staat waar ik normaliter niet meer in verkeer en die ik ervaar als zeer zwaar en energievretend. Toch ben ik blij dat ik dit pad bewandel en hiermee mensen kan helpen ook deze donkerte beter te begrijpen en zelfs te keren en heb ik zelf ook heel veel geleerd tijdens het schrijven.”

Hieronder in de nieuwspunten kun je lezen hoe dit proces zich voltrok en welke route het boek neemt.

 

__________________________________________________________________________________________

NIEUWS

02-12-2017 Jaaropleiding tot emotiecoach

Na een gesprek met een cursist een aantal weken terug drong het tot me door: ik moet de kennis en inzichten rondom emoties doorgeven, zodat het breder gedragen gaat worden en gemeengoed kan worden in scholen, hulpverleningsinstanties en opleidingen. De zin die mij dat deed inzien was: “Jij bent de enige leraar die ik heb ontmoet die het gehele plaatje laat zien”. Het was die zin waardoor ik realiseerde dat dat is waarom ik dit zo ogenschijnlijk, maar diepgaande raster van emoties heb kunnen doorzien. En dat complete plaatje en het werkelijk begrijpen daarvan en weten wat je ermee moet doen ga ik overdragen. Eerst aan mensen die geïnteresseerd zijn om dit als coach in hun praktijk of werk als hulpverlener te gaan inzetten. En daarna ga ik met een aantal mensen, die daarvoor geschikt zijn, verder kijken hoe we als groep trainers dit verder onder de aandacht kunnen brengen. Hiermee heb ik een diepgaande richting op mijn pad neergezet. Dit is waarvoor ik me ga inzetten de komende jaren. Wil je meer informatie over deze opleiding? Klik dan hier

01-12-2017 Welke emoties mis jij?

Nu het boek in omloop is komt het tot leven. Velen ervaren de  inhoud positief en helpend. Een aantal mensen geven aan bepaalde emoties te missen. Daarom zal het boek organisch gaan groeien de komende maanden. Alle ontbrekende emoties zullen worden bijgeschreven en in een volgende druk verwerkt worden. Deze emoties zullen dan online als pdf katern te downloaden zijn. Mis jij ook een emotie? mail het me op info@verahelleman.nl 

19-11-2017 De beursgang was een succes

Enorm veel positieve reacties ontvingen we op de Internationaal Therapeuten Beurs in Houten. De boeken gingen als zoete broodjes. In stapels zelfs naar collega therapeuten en opleidingsinstituten. Aanvragen als gastdocent bij opleidingen etc. 200 Boeken hebben we verkocht en een overvolle zaal en teleurgestelde mensen op de gang die er niet meer in mochten zeggen me dat de wereld wacht op meer inzicht in dit onderwerp. Dankjulliewel voor alle interesse en warme woorden.

16-11-2017 De 2e druk is in de maak

Afgaande op de verkoopcijfers moeten we rap een tweede druk aanvragen.

22-10-2017 De app is verkrijgbaar in de Google PlayStore

Het is altijd even spannend met die grote logge bedrijven die je niet kunt bellen. Gaat alles goed? En jawel… hij is verschenen in de Google PlayStore. Helaas (nog) niet in de Appel iStore, omdat deze recent de lat erg hoog heeft gelegd voor nieuwe apps. Zo moet hij super high tec en grafisch top zijn.. En ja, deze is juist om zijn eenvoud opgezet. Het is nu afwachten tot er nieuwe ontwikkelingen zijn over hoe we dat op kunnen lossen. Maar voorlopig moeten apple gebruikers het met hete boek doen.

 

boek hardcover dik achtergrond

16-10-2017 Voorverkoop is gestart!

Vanaf vandaag kun je het boek bestellen en zul jij de eerste zijn die het leest. Direct op 15 november zal het boek gedistribueerd worden. Alle order worden nu alvast in de verzendlijst gezet. Bestel hem hier

 

13-10-2017 Een dankjewel naar het team!

team-emotie-encyclopedieTot diep in de nacht heb ik samen met mijn geweldige team doorgewerkt om de bestanden op tijd bij de drukker te krijgen. Drie redacteuren (en mijn echtgenoot) hebben zich zelfs in de weekenduren gebogen over redigeerwerk. Waarvoor mijn speciale dank naar Maureen van Abbeelen ( http://maureenvanabeelen.wixsite.com/detekstgalerij ) die de leiding hier zo glorieus in nam. In brokjes ging het naar Rebekka Mlinar ( http://www.rebekkamlinar.nl/plaatjes/ ) Die het zo prachtig strak in een opmaak plaatste. Om 2:30 vannacht zijn alle bestanden naar de drukker gegaan en kunnen de drukpersen gaan draaien en nemen zij het vervolg van het proces op zich. (wat een schakels) Ik voel me dankbaar met zulke fijne mensen om me heen. Niet alleen voor de productie van dit boek, maar voor alles waar ik hulp in krijg en wie ik hier niet speciaal genoemd heb. Een groot dankjewel naar jullie allemaal.

 

05-10-2017 De order is eruit!

Wat een spannende fase! Er zijn op dit moment twee redacteuren aan het redigeren en een designer is alles aan het opmaken. Race tegen de klok om de boeken hier op tijd te krijgen. 17 en 18 November namelijk ga ik signeren op de Internationaal Therapeutenbeurs in Houten. De cover gaat al onder de drukpers en over vier weken kunnen we de boeken verwachten. De app moet helaas toch ook even wachten op alle correcties en wat technische problemen met iOs.

 

04-09-2017 Testfase

21463103_1077952765675598_5205106632379058199_nDe testfase is begonnen. Dat je dan naar het filmhuis gaat en je geïnspireerd voelt, het opzoekt in de app en het dan echt is alsof je precies de juiste woorden leest 😃 #verrast en #blij 1oktober in de Appstores

 

24-08-2017 Het boek zal iets later verschijnen.

Vanaf het moment dat de app uitkomt kunnen jullie ook feedback geven. Mis je emoties dan kunnen die er in een volgende update nog bij. Met toevoeging van die informatie en het redigeerwerk word de boekversie gedrukt. Die zal dus wat later verschijnen dan de app. Vermoedelijk 15 november.

23-08-2017 De encyclopedie zal eerst als app uitkomen. Deadline: vanaf 10 oktober in de appstores

schermafbeelingen-app

En gaandeweg zie je opeens nog meer mogelijkheden. Een app, wat is er mooier dan dat je de encyclopedie altijd op zak hebt? De vormgeving is klaar, de app word nu gevuld en het streven is om deze voor 1 oktober in de appstores te plaatsen. Er zit een mooie zoekfunctie op en achtergrondinformatie over emoties en hoe de app te gebruiken.

 

03-08-2017 Het schrijfproces zit nu in volle vaart met ijzeren discipline als motor

En dan bereik je een punt waarop de tijd daar is en de encyclopedie onder je vingers en in rap tempo vorm krijgt. De rest van het gezin is zelfs een paar daagjes op vakantie gegaan om mij in mijn schrijfproces te laten. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat ben ik gefocust, helder en gedreven. Jullie hebben er lang op gewacht, maar nu is hij echt in aantocht.

18-04-2016 De filosofie achter de emotie encyclopedie word prijsgegeven

slider-dagworkshop-emoties

Ter ondersteuning van dit boek geeft Vera ook een praktijkgerichte verdieping in de vorm van een dagtraining. Voor meer informatie, locaties en data, kijk op onze AGENDA

02-10-2015 De emotie encyclopedie gaat interactief

De vaart en de spirit zitten er goed in. Ik maak een webpagina aan voor het boek en besluit het publiek inzage te geven en mee te laten denken over de inhoud. In dit document kun je de inhoudsopgave bekijken en het register van emoties op alfabet. Mis je een emotie of is er iets dat je graag zou willen weten over emoties? Laat het me dan weten door in het reactieveld onderaan de pagina je input te geven. Nu kan het immers nog in het boek verwerkt worden :-)

 

25-09-2015 Eindelijk weer inspiratie

Zomaar kwam het idee in me op om eens te zoeken naar een app waarmee ik ingesproken tekst om kan zetten naar geschreven tekst. En jawel, ik vond het. Na wat testen bleek dit een heerlijke manier om in ieder geval een ruwe versie van een emotie op te nemen in de auto, waar ik de beste ideeën krijg ;-) Dit geeft me een boost om de draad weer op te pakken en met frisse moet en 200% focus verder te schrijven aan De emotie encyclopedie.

 

20-09-2015 Nog een geweldig idee

Na een opmerking van iemand had er iets geborreld de afgelopen maanden en dat geborrel werd nu concreet. Bij dit boek moest weer een online cursus komen, dit keer los van elkaar, maar elkaar ondersteunend. Een cursus om je onderscheidingsvermogen te scherpen. Een cursus die je inzicht geeft in wat er vooraf gaat aan onze keuzes en ons handelen. Ik stroom over van de inspiratie, neem zelfs als wat filmpjes op en merk aan mezelf dat ik voor mezelf een manier heb gevonden om De emotie encyclopedie te beleven als een meer creatief project. Ja, dat heb ik nodig. Want 350 emoties invullen is soms best droog.

 

15-08-2015 Writersblock

Ik kan al een maand geen letter meer schrijven. Ja, dat is soms frustrerend, zeker omdat er zo’n diep verlangen is dit boek vorm te geven, maar ik kan niet anders dan elke dag mijn computer na een uur weer dicht klappen en dan maar naar de sportschool gaan. Kennelijk moet er nog meer rijpen in mij of heb ik gewoon wat rust nodig. (of moet ik iets anders eerst doen;)

 

11-07-2015 Het schrijven

Deel 1 is klaar. Bijna dan, want 1 hoofdstuk wil maar niet lukken. Daarom laat ik deel 1 maar even voor wat het is, om er later met een frisse en meer ontwikkelde blik nog eens naar te kijken. Ondertussen ben ik kriskras emoties aan het beschrijven. Als er eens iets voorbij komt in mijn leven of in dat van mijn familieleden dan krijg ik inspiratie om te schrijven. En terwijl ik daarmee bezig ben rol ik van de ene emotie in de andere. Zo word het boek steeds vollediger.

 

02-06-2015 De cover

Normaliter word de cover pas ontworpen als het boek klaar is, maar omdat ik dingen graag tastbaar maak en nogal handig ben met photoshop ga ik vast wat spelen met kleuren, vormenen letters. Het ontwerpen helpt me nog meer om in verbinding te komen met het boek. Ook maakt het me nog enthousiaster dan ik al ben, want het uiteindelijk boek is al halverwege als het zo’n concreet beeld heeft.

 

29-5-2015 Het raamwerk

Om een lijn in een boek te krijgen, maak ik vooraf een raamwerk. Door alle notities die ik heb gemaakt van mijn gedachten is er een aardig (gevoels)beeld ontstaan van de lijn en inhoud van het boek. Ik begin met het maken van een inhoudsopgave, hoofdstukken en subhoofdstukken. Het voelt belangrijk om eerst een deel 1 te schrijven om uit te leggen wat emoties uberhaupt zijn in mijn visie en hoe we met emoties kunnen werken. Deel 2 word de encyclopedie. Terwijl ik de inhoudsopgave maak schuif ik veel met hoofdstukken en subhoofdstukken, tot ik het gevole hebt dat het 100% klopt. Hoe ik weet dat het klopt? Dan voelt het lekker, stromend en duidelijk, logisch ook.

Deel 2 behoeft een ander raamwerk. Hoe delen we al die emoties in? Op alfabet? Op hoog naar lage freqentie? Ga ik het indelen op emotie-groepen? Dat is me een ei zeg dat gelegd moet worden.

 

04-05-2015 Idee

Soms komen er zoveel ideeen in me op dat, dat ik wat moeite heb met kiezen voor wat ik nu het eerste ga doen. Alles is even leuk, maar om iets tot concrete vorm te scheppen is het zeer belangrijk om te kunnen focussen op 1 idee. Het idee van een emotie encyclopedie bleef me bezig houden. Waarom dan juist dat idee me grijpt zie ik vaak pas later. Op dit moment maakt het in ieder geval dat ik een evernote document open en de komende periode bezig ga met het noteren van mijmeringen, ingevingen en plaatjes. Zo vormt er zich in mijn hoofd een beeld van hoe het boek eruit gaat komen te zien.

 

22 thoughts on “De emotie encyclopedie”

 1. Hoi Vera,

  Ook hier dwarrelen er allemaal hele fijne gevoelens door het lijf ,een emotie app hoe verzin je het!! geweldig!! ik ga het in elk geval instaleren en ermee spelen.

  Lieve Groeten Marijke

 2. Hallo Vera, Ik werk met kinderen bij me thuis als gastouder. Wat zou ik nu het beste kunnen doen om zelf een zo vrij mogelijk leven te leven en de kinderen daar ook bij te helpen. Zou jij me wat aan kunnen raden? Ik vraag dit omdat ik vanavond een you tube filmpje heb gezien over non dualiteit. Het spreekt mij enorm aan een vrij leven te kunnen leven. Maar vooral ook het inzicht krijgen in mijzelf. Want al zou ik mijn emoties goed begrijpen kan ik natuurlijk ook de kinderen veel beter begrijpen en bijstaan in hun ontwikkeling.

  Lieve groet, Cunera

  1. Hallo Cunera,
   Dat is helaas niet in 1 mailtje uit te leggen, maar de wens is al een prachtig begin.
   In de online cursus moeiteloos jzelf zijn zul je een hoop antwoorden en praktische tips vinden. dat is het beste dat ik je aan kan raden denk ik, weet ik zeker…

 3. Beste Vera, ik ben super benieuwd naar je boek!
  Mag ik je vragen welk programma je nu gebruikt om gesproken tekst naar geschreven tekst om te zetten?Ik ben al een tijdje op zoek en heb nog geen goed programma gevonden.
  Succes met schrijven!
  Liefs,
  Kinga.

 4. Dit is zo WELKOM!!!!
  Ooit vroeg ik in een cursus assertiviteit een lijst met emoties….omdat ik hier in verstrikte het werd 1 pot nat, doch het lichaam vertelde zo veel meer….toen ongrijpbaar dus…..
  Ik kreeg een A4-tje uitgeprint met 2/3 in 1 verticale rij aan emotie benamingen…
  Jaaaaa….dat centrum van ‘zijn’….emotioneel…..is nooit te verloochenen….
  Ik ben hier zo GODS-GRUWELIJK blij al mee……
  Popelen……(heb je die al) ik popel van verlangen…..
  Liefs van Christel

  1. Peter van der Gaag

   Ik popel van verlangen om GODS GRUWELIJK blij te zijn lijkt me een zeer bijzondere emotie. Hoe verzin je het?

 5. Vera,

  De titel “De emotie encyclopedie” is prachtig ! Op zich al te gek voor woorden en toont à la minute dat er een mega scala aan emoties bestaan. Een kronkelig pad van allerlei…Wat mij helpt is de vraag: is het “ja” of “neen”? Is het angst of liefde? Ik heb angst om in volledige liefde te gaan naar mijn kern…Ik blijf maar draaien rond de pot. Ik kreeg al ongelooflijk veel moois op mijn pad maar heb eigenlijk schrik van mijn grote overweldigende kracht van binnen. Ik voel en ervaar het maar laat het dekseltje half open…Te gek voor woorden…

  Groetjes en veel liefs!
  ***Katelijne

 6. na de aanslag in Parijs bemerk ik de collectieve emotie in mij.
  het verlies en het gemis van een dierbare etc. zou hier graag meer inzicht inkrijgen en het is een emotie en vaak ook een pijn die er in eens is.
  lieve groet bren

 7. Wauw Vera!!!! Geweldig dit!!! Voel allemaal (fijne) emoties opkomen ;-)

  Ben heel benieuwd naar het eindresultaat.

  Heel veel succes met de eindspurt.

  Liefs,
  Rebecca

 8. Wow, wat een waslijst aan emoties! Sommigen heb ik überhaupt nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd wat daar voor uitleg bij komt te staan.
  Mooi om te zien hoe dit proces verloopt en dat je dit deelt! Ik wens je veel succes verder

 9. Annette Souverijn

  Lieve Vera,
  Bij alle verschillende emoties moest ik ineens denken aan de regenboog…
  Alle kleuren van de regenboog, zoveel variatie
  en..
  de regenboog staat voor mij voor HOOP.
  Misschien een idee voor de cover van je emotieboek, ik zie het al voor me…
  Fijn dat ik jou en je gedachtengoed heb leren kennen, dank je wel
  xxx Annette Souverijn uit Lottum

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.