Grenzeloos rigide – De paradox van autisme

“Zit het eenmaal in d’r kop, dan zit het niet in d’r kont” zei mijn moeder altijd. En tegelijkertijd was ik zo enorm grenzeloos. Bij mijn kinderen zie ik het ook. Ergens is daar zoveel meebuigen en volgen, maar is er eenmaal een focus gelegd, dan krijg je die niet meer flexibel. De autistische geest lijkt soms behoorlijk paradoxaal. Hoe zit dit precies?

De rigiditeit waar autisten om bekend staan heb ik bij mijn kinderen altijd 'bevochten'. Als ik merkte dat er ook maar iets vast ging zitten in dat koppie, probeerde ik het breed te trekken, de open geest te houden. Waarom ik dit deed? Omdat het proces dat ik zelf heb gelopen naar bevrijding toe een proces was van 'regels' loslaten. De regels in mijn hoofd die mij zo bepaalden dat ik niet meer functioneerde vanuit mijn eigen basis, maar als in de houding voor de buitenwereld. Dat wilde ik voorkomen voor mijn kinderen. Dat was niet altijd gemakkelijk voor hen, maar het heeft wel z'n vruchten afgeworpen. Mijn zoon van 10 jaar bijvoorbeeld, kan het nu handelen als hij verwacht een afspraak te hebben met een vriendje op woensdagmiddag en dat vriendje laat vijf minuten van tevoren weten dat het toch andere plannen heeft. Hij hersteld snel en kan zelfs zijn hoofd bijsturen naar andere opties. Dat is pure winst als je het mij vraagt!

Nee, ik ben niet zo van de regels en het zal je verbazen hoe een haat liefde verhouding de meeste autisten met regels hebben. Regels worden ervaren als houvast en als de enige manier om met sociale interacties om te kunnen gaan, maar evenzoveel autisten ervaren de regels als ballast en gevangenis. We kunnen er niet met en niet zonder. Waarom is dat zo? En, hoe lossen wat dat op?

Onze identificatievorming is anders verlopen dan bij de meeste mensen. Er heeft zich geen identificatie gevormd met het geheel van lichaam, geest en emoties, zoals bij de meeste neurotypische mensen. Dat heeft geresulteerd in dat autisten veel langer in het symbiotische voelperspecteif zijn verbleven, zoals het jonge kind en ook zo overprikkeld kunnen raken als heel jonge kinderen.
Door het ontbreken van een ik-referentie punt kunnen wij enkel terugvallen op het voelen of het denken. Beiden zijn ook daarom veel sterker ontwikkeld en veel minder gericht op de ik-gerichte 'sociale' samenleving. Het voelende gereedschap van de mens slurpt alle informatie op, het denkende gereedschap focust zich naar buiten toe in een brandpunt. Deze focus is bij mensen met autisme heel erg sterk en gedetailleerd.

...

1 reactie op “Grenzeloos rigide – De paradox van autisme”

 1. Lieve Vera,

  Al een hele tijd ben ik een stille dankbare volger van jou, je boeken en je filmpjes op YouTube. De manier hoe jij in het leven staat, trekt me heel erg aan en boeit me enorm.

  Het is ook al een hele tijd dat ik aant zoeken ben om in een fijne relatie met mijn oudste zoon te staan, eigenlijk van kinds af al. Hij was altijd anders dan andere kinderen. Stil op de achtergrond, weinig communicatief, liefst achter de pc enz…
  Intussen een volwassen integere man van 35 jaar die hard werkt en weetwat het leven vraagt van hem. Intelligent, carrière gemaakt, gehuwd en samen hebben ze 1 dochtertje van 4.
  Maar onze relatie blijft moeilijk omwille van die wederkerigheid die ik erg mis.
  Intussen wordt het me alsmaar duidelijker dat ik dat niet meer mag verwachten.

  Dus ik heb het geluk van oma te zijn.
  Ik vind het telkens een feest om met mijn kleindochter bezig te zijn.
  Alleen, ik merk dat heel hun systeem, bij hen zijn, me enorm uitput.
  Ik ben altijd doodmoe als ik terug thuis kom.
  Blijkbaar is er een energielek bij mij.
  Ik heb het sterke vermoeden dat hij autist is maar dit wordt nooit uitgesproken.
  Hij is gehuwd met een vrouwtje waarvan de vader mij ook autist lijkt.
  En bovendien is er ook heel moeilijk contact te maken met zijn vrouw, mijn schoondochtertje dus, als het gaat over emoties. Ze is heel mager, heeft haar baby’tje verloren vorig jaar en ze weigert er over te spreken.
  De conversaties moeten ‘luchtig’ blijven.
  Ikzelf ben eerder een flapuit maar heb doorheen de jaren geleerd om eerder te zwijgen en me aan te passen aan hun regels.
  Dit alles is voor mij prima ware er niet Charlotte mijn kleindochter, die leeft als enig kind tussen twee heel rigide maar wel heel liefdevolle ouders die heel weinig communiceren en hele veel regels en wetten opleggen.
  Ik maak me daar zorgen over.
  Misschien heeft zij ook die ontwikkelingsstoornis (weet trouwens niet of het erfelijk is).
  En mocht dit zo zijn, dan vermoed ik dat dit een andere aanpak vraagt in opvoeding, ook op school.
  Nu vraag ik me af of het zinvol is mijn bevindingen over autisme te benoemen bij hen of hierover te zwijgen.
  Dit blijft een dilemma voor mij. Ik geraak hier niet uit…
  Ik hoop hier toch enige verheldering te vinden.
  Alvast bedankt,

  An

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

logo VeraHelleman rood klein

"Het is mijn levenslange fascinatie geweest te onderzoeken waarom mensen zeggen wat ze zeggen en doen wat ze doen... omdat het zo onlogisch voorkwam"

Vera geeft trainingen in samenwerking met het EEC

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Volg vera op:

0
  0
  Jouw winkelmand
  Winkelmand is leegTerug naar shop
  Scroll naar top

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten