Kiind Magazine – December 2016

Door: Drees Koren – Kiind magazine

 

Vera Helleman (40) levensleraar, spreker en schrijfster van onder meer het boek ‘Moeiteloos jeZelf zijn’, moeder van vier kinderen:

 

Is een kind de goeroe van de ouders?

“Een kind is altijd in het hier en nu, en eigenlijk is dat ook de definitie van een goeroe; die brengt je naar het hier en nu. De meeste ouders vatten hun kind niet zo op, omdat ze zelf vastzitten in hun rol als ouder. Maar het kind wil jouw niet als (moeder)rol, hij wil je als (moeder)mens.”

 

Wat kunnen we van onze kinderen leren?

“Hoe ben je jezelf? En hoe ga je met je menszijn om? Als een kind verdrietig is, doet hij geen moeite om dit te camoufleren, hij laat verdriet zich reinigen. Als hij boos wordt, vindt hij zichzelf niet stom. Zijn instinct weet hoe het om moet gaan met emoties, maar wij leren het weer af.”

“Wij volwassenen doen erg ons best om ons anders voor te doen dan we zijn en delen van onszelf te onderdrukken. Kinderen nodigen ons uit om volledig mens te zijn. Die zien onze belemmeringen (tekortkomingen bestaan niet ;) en gaan daar lekker in zitten prikken. Ze merken het als we niet oprecht zijn, onze gevoelens niet uiten. Maar tegelijkertijd leren ze van ons voorbeeld. Zo leren we hen: er is een laag zoals je je voelt, en een laag zoals je je moet gedragen, terwijl we dat op een lijn willen hebben. Wees als ouder gewoon boos als je boos bent, dan begrijpt je kind je vaak prima.”

“Realiseer je ook dat de manier waarop je naar een kind kijkt, de manier is waarop je eigenlijk jezelf ziet. We projecteren alles op hen: wat we wel én wat we niet leuk vinden – aan onszélf. Projecties spelen altijd een rol en onze kinderen spiegelen zowel het mooiste van onszelf als dat wat we het lelijkst vinden. Daar moeten we dan naar kijken, want van hen kun je niet weglopen. En daarmee groeien wij in zelfacceptatie en tegelijk in acceptatie naar hen volledige zijn.”

 

Hoeven wij hen niets te leren?

“In principe hebben we alleen verantwoordelijkheid voor het gezond houden van het lichaam, dus heel praktisch hoe je je lichaam gezond moet houden, dat je je tanden moet poetsen en oppast voor de auto’s op straat. Maar ook hoe je in je primaire levensbehoeften moet voorzien. Wij weten inmiddels enigszins hoe deze gekke maatschappij werkt.Wat het kind voor zijn emotionele ontwikkeling nodig heeft, weet het eigenlijk heel goed zelf.”

 

Hoe kunnen we hen dan toch optimaal begeleiden?

“We kunnen hen helpen om hun eigen ja of nee te erkennen en hierachter te blijven staan, oftewel: naar hun hart te luisteren. (en niet naar onze ja of nee) Soms levert dat misschien problemen op met de buitenwereld, maar daar worden ze sterk en zelfbewust van.”

“Een ander belangrijk onderwerp is onze bewuste en onbewuste overtuigingen. Wij zijn kinderen, door ze onze overtuigen op te dringen, aan het kokeren, terwijl er misschien wel veel meer mogelijkheden zijn. Een open mind is het belangrijkste gereedschap voor een rijk leven, want hoe meer je voor mogelijk houdt, hoe meer er ook mogelijk is. Het is dus aan ons, om ze hierin te prikkelen.

“Ouderschap vraagt veel bewustzijn en liefdevolle aanwezigheid. Het nodigt je uit om je eigen meester te worden. Maar dan moet je wel bereid zijn om te leren.Durf je kind in de ogen te kijken en realiseer je: shit, ik ben hij en hij is ik. Als ik hem afwijs, wijs ik ook mezelf af. En ook: wat is het toch fijn om bij hem te zijn.”

kiind3 kiind2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

logo VeraHelleman rood klein

NLNL"It has been my lifelong fascination to investigate why people say what they say and do what they do ... because it seemed so illogical"

Vera provides trainingsessions in collaboration with the Emotion Expertise Centre

Subscribe to our newsletter

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Weuse MailChimp as our marketing automation platform. By clicking above and submitting this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailChimp for processing in accordance with MailChimp's Privacy Policy and Terms. 

EEC logo Eng liggend diap
 
BECAUSE INSIGHT MAKES THE DIFFERENCE

The Emotion Expertise Centre has the objective of transferring knowledge and insight about the meaning of, message, functioning of and dealing with emotions.
We strive to get emotions back to the positive attention they deserve, so that people can function in balance with themselves and their environment.

Follow Vera on:
Scroll naar boven