Libelle – juni 2022

door: Francine Postma
voor: Libelle

Waarom negatieve emoties nuttig zijn

Angst, woede, afkeer, verdriet en jaloezie zijn gevoelens waar we niet op zitten te wachten. Maar volgens experts moeten we deze negatieve emoties juist gebruiken om beter in balans te komen.

Vera Helleman heeft achtergrond in de Integratieve Psychotherapie en is ontwikkelaar van de “emotiecoachmethode”. Helleman: ‘In de wereld zie ik veel onbewust emotiegestuurd gedrag, terwijl ik mensen juist zo graag wil aanzetten tot bewust handelen naar gevoel. Dat laatste lukt alleen als je neutraal kunt reageren op emoties die in je opkomen. Gelukkig is dat te leren.

Een emotie is niets meer dan feedback op jouw perceptie van wat er gebeurt. Het is niet de waarheid; het is een overtuiging die jij hebt over wat er gaande is waar de emotie op reageert. Stel: jouw baas kijkt fronsend. Dan kun je denken: o jee, ik heb vast iets verkeerd gedaan; hij of zij is boos op mij’. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je conclusie hoeft dus helemaal niet te kloppen.’

Je hebt altijd een keuze

Hoe kun je ervoor zorgen dat een emotie niet met je aan de haal gaat? Helleman: ‘Door twee stappen te zetten. Allereerst: aanschouw je emotie. Je hoeft hem niet te onderdrukken, maar je hoeft hem ook niet te ventileren. Je kunt er gewoon neutraal naar kijken, zonder in te gaan op het verhaal dat hij je vertelt. Uit onderzoek blijkt dat een emotie maar maximaal(!) negentig seconden aanwezig blijft. Wees daar gewoon getuige van. Als je je boos voelt, realiseer je dan: ik ben niet boos, het is aan het bozen door mij heen. Dit gevoel gaat weer voorbij.

De tweede stap is (afhankelijk van de emotiegroep): bevraag de overtuiging die er bij je opkwam toen je de emotie voelde. Is die wel echt waar? Kun je het misschien ook anders zien? Wil je het misschien anders zien? Realiseer je: je hebt altijd een keuze hoe je dingen wilt bezien. Als je hiermee gaat oefenen, kunnen je emoties gaan werken als een “rinkelbelletje”. Zodra je er een voelt kun je je realiseren: Aha, ik heb een keus! Op die manier kun je jezelf bevrijden van destructieve overtuigingen en patronen.’

Meer lezen of op zoek naar een emotiecoach? www.emoties.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

logo VeraHelleman rood klein

NLNL"It has been my lifelong fascination to investigate why people say what they say and do what they do ... because it seemed so illogical"

Vera provides trainingsessions in collaboration with the Emotion Expertise Centre

Subscribe to our newsletter

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Weuse MailChimp as our marketing automation platform. By clicking above and submitting this form, you acknowledge that the information you provide will be transferred to MailChimp for processing in accordance with MailChimp's Privacy Policy and Terms. 

EEC logo Eng liggend diap
 
BECAUSE INSIGHT MAKES THE DIFFERENCE

The Emotion Expertise Centre has the objective of transferring knowledge and insight about the meaning of, message, functioning of and dealing with emotions.
We strive to get emotions back to the positive attention they deserve, so that people can function in balance with themselves and their environment.

Follow Vera on:
Scroll naar boven